Barkarby får nytt klimatsmart stadskvarter

Barkarby, Järfälla
I februari 2022 stod det klart att FFAB investerar i ett 19 600 kvadratmeter stort klimatsmart stadskvarter i Barkarby som kommer att rymma både bostadsrätter, ägarlägenheter och kontor.

FFAB och Järfälla kommun har nu skrivit avtal om utveckling och byggnation av ett mycket spännande kvarter i Barkarby, som planeras att ha kontor närmast mot E18 och 200 bostäder i form av bostadsrätter och ägarlägenheter mot parken och å-fåran.

Husen utvecklas med målet att bli certifierade NollCO2-byggnader. För det krävs att hela byggnadernas livscykel – från tillverkning och transport av byggdelar till byggprocess, användande och sluthantering – balanseras till en klimatpåverkan på netto noll.

– Vi är mycket glada och stolta över markanvisningen i Barkarbystaden. Vi ser fram emot det kommande samarbetet och involverande processen med Järfälla kommun där vi skapar och bidrar till ytterligare ett dynamiskt kvarter i området med hållbarhet i fokus, säger Jacob Sandberg, vd på FFAB.

Kvarteret ligger i ett strategiskt och tillgängligt läge i det expansiva området Barkarby med närhet till både E18 och nordvästra Stockholms framväxande knutpunkt för kollektivtrafik. Både tunnelbana, buss, pendeltåg samt regional- och fjärrtåg kommer att vara i trafik år 2026. Byggstart är planerad till 2023.

Ort: Järfälla
Projekt: Barkarby 2:65
Antal bostäder: 200
Ljus BTA: 18 500
LOA: 5 600
Upplåtelseform: Brf, ägarlägenheter, kontor
Status: Antagen detaljplan
Färdigställs: 2025